hello@brandium.nl
Skip to main content

Behalve het kleurenpalet is de typografie van een website een van de belangrijkste en meest impactvolle bepalende factoren voor de gebruikerservaring.

De juiste lettertypes bevorderen een ontwerp en maken de inhoud aangenaam om te lezen. Een verkeerde typografie doet het tegenovergestelde, en kan de ervaring van de bezoeker bederven (en ervoor zorgen dat hij of zij op zoek gaat naar alternatieve websites).

Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van lettertypes voor een websiteontwerp.

 

Het plannen van je webtypografie

Voordat je in het diepe gaat duiken welke lettertypes je wilt gebruiken voor een website, is het belangrijk om je typografie te plannen. Je moet begrijpen hoe de lettertypes die je kiest worden gebruikt.

Hoeveel rubrieken zullen er op jouw website zijn? Zullen er verschillende groottes zijn voor verschillende secties van de website? Zijn er gevallen van grote typografie, zoals in headers?

 

Maak een lijst wat je vereisten zijn voor het lettertype, zodat je bij het verkennen van lettertypes kunt kijken hoe ze op verschillende groottes en in verschillende stijlen verschijnen op basis van je project.

 

Toon en stemming

Een van de belangrijkste factoren bij het plannen van de typografie voor een website is het bepalen van de toon en de stemming van de site. Is het formeel of informeel? Speels of serieus? Modern of traditioneel?

Als je eenmaal weet welke toon of sfeer het project moet hebben, kun je veel lettertype-opties elimineren. Je gaat geen lettertype zoals Baskerville gebruiken voor een speelse, moderne website. Net zoals je Futura niet zou gebruiken voor een website die formeel en traditioneel zou moeten zijn.

Beslis wat de toon en sfeer van de site moet zijn. Is het formeel of casual? Speels of serieus? Modern of traditioneel?

Maak een lijst met lettertypes die lijken te passen bij de stijl van je project, terwijl je de rest van de overwegingen hieronder doorneemt. Wanneer je een beperktere lijst van geschikte keuzes hebt (in tegenstelling tot de tienduizenden beschikbare lettertypes), versnelt dit het proces van het terugbrengen van het aantal lettertypes.

 

Leesbaarheid

Mensen verwarren vaak duidelijkheid met leesbaarheid. Duidelijkheid is hoe gemakkelijk herkenbaar elk lettertype is binnen een lettertype. Leesbaarheid is echter hoe makkelijk het lettertype daadwerkelijk te lezen is (vooral in grote blokken tekst) en dit hangt  tevens af van een aantal factoren.

De duidelijkheid van een lettertype heeft zeker invloed op de leesbaarheid. Maar dat geldt ook voor factoren als de grootte van het lettertype, het contrast met de achtergrond, het gewicht van het lettertype en andere visuele factoren.

Een lettertype dat perfect leesbaar is op een bepaald formaat kan moeilijk leesbaar worden op een ander formaat. Daarom is het belangrijk om te begrijpen hoe je typografische inhoud wordt gebruikt in je eigenlijke ontwerp voordat je een lettertype kiest.

 

De grootte

Niet alle lettertypes zien er goed uit in alle maten. Sommige lettertypes die goed leesbaar zijn en er geweldig uitzien voor standaard teksten, worden saai als ze gebruikt worden voor koppen of titels. Het tegenovergestelde  geldt precies hetzelfde: lettertypes die er goed uitzien als titel of koptekst zijn vaak onleesbaar als ze worden gebruikt voor de wat langere teksten.

 

Het combineren van verschillende lettertypes

Er is niemand die zegt dat je altijd meer dan één lettertype (of typefamilie) in je ontwerp moet gebruiken. Er zijn enkele mooie voorbeelden van websites die slechts één lettertype gebruiken, zoals bijvoorbeel die van Stripe.

Het gebruik van meer dan één lettertype is een geweldige manier om zowel visuele interesse toe te voegen als de visuele structuur van je website te versterken. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van de lettertypes die je wilt combineren:

 

Zoek het belangrijkste lettertype uit dat je wilt gebruiken. Dit kan het type zijn voor zowel de koppen of standaardtekst in paragrafen.

Denk aan het contrast tussen de lettertypes die je wilt combineren. Er is voldoende contrast tussen de letters nodig, maar dat betekent niet dat je er twee nodig hebt die veel van elkaar moeten verschillen. Sterker nog, te veel contrast kan betekenen dat het ene lettertype de ander overschaduwt.

 

De standaardvorm van elk lettertype is belangrijk. Het combineren van lettertypes met slechts kleine vormverschillen is over het algemeen een slecht idee. Je wilt letters combineren met in principe dezelfde onderliggende vormen (een van de gemakkelijkste manieren om dit te vergelijken is om te kijken naar de vorm van de letter “O” in elk – zijn ze cirkelvormig, gecondenseerd, breed, vierkant, enzovoort).

 

Let op de x-hoogte van elk lettertype. Over het algemeen zul je lettertypes willen combineren met soortgelijke x-hoogtes, dit vergroot namelijk de leesbaarheid.

Een goede optie voor beginners is om letters te kiezen binnen dezelfde familie, zoals Josefin Slab en Josefin Sans.

 

Het combineren van lettertypes is deels een kunst en deels wetenschap. Als je eenmaal de basiscriteria kent die helpen bij het maken van een solide combinatie, is er een behoorlijke hoeveelheid ‘trial and error’ nodig om de perfecte combinatie te vinden.

Ben je toe aan een nieuwe website en weet je niet precies welk lettertype het best bij jouw onderneming past? Neem contact met ons op , wij helpen je graag verder.

Leave a Reply