hello@brandium.nl
Skip to main content

Hoe kun je creativiteit behouden in een zwerm van data?

Het zou de sleutel moeten zijn om de verwachtingen van onlinegebruikers te ontcijferen en ze heel nauwkeurig te kunnen identificeren.

Een bedrijf aan de andere kant van de wereld zou daarom vandaag de dag wel in staat zijn om je smaak te kennen en je voorkeuren te volgen, alsof ze stiekem jouw best vriend hebben geraadpleegd voor informatie.

Het is de oncontroleerbare belofte die Facebook en andere grote spelers, kostbare gegevens –waar vele adverteerders zich van willen distantiëren-  beginnen te verzamelen en vervolgens doorverkopen om hun inkomsten te optimaliseren.

 

In het huidige tijdperk van marketing is het best moeilijk om deze race te vertragen, vooral op de korte termijn. Simpelweg omdat het potentieel van data -mits goed gebruikt- , echt positieve effecten kan hebben. Behalve dat het proces in werkelijkheid vaak slecht wordt uitgevoerd. De overtuigingskracht van merken wordt verwaterd om behoeftes te kunnen bevredigen. De angst om mogelijke risico’s aan te gaan wordt geëxtrapoleerd (leuk woord voor galgje) door het ontstaan van deze indringende big data. Uiteindelijk is het effect op de consument op de lange termijn nogal verrassend.

 

Verras je doelgroep!

Om gelukkig te blijven en vooruit te komen, hebben mensen nieuwe dingen nodig, ongelukken, verrassingen, nieuwe uitdagingen, noem het maar op. De “rijkdom” van het leven bestaat uit onverwachte ontdekkingen. Waarom reizen we graag naar de andere kant van de wereld als we niet de sensatie van het nieuwe en het onverwachte ervaren? Niets is zo verrassend als een onbekende smaak in onze mond. Uiteindelijk is niets verleidelijker dan een nieuw voorstel dat onze persoonlijke smaak te boven gaat.

 

Er zijn niet alleen cultuurschokken die ons plezieren en wakker schudden, maar ze veranderen ons soms ook tot in de kern, tot het punt dat ze een klein deel van onze rijke identiteit worden. Is het niet de ultieme droom van ieder merk op deze aardbol om zowel de goedkeuring op lange termijn en de engagement van nieuwe volgers te krijgen?

 

Laten we dus zeker niet doen alsof we het nut van gegevens bagatelliseren, maar we moeten niet vergeten dat succes begint met een nieuwe en verenigende overtuiging. Een leider past zijn visie niet aan om iedereen te pleasen. Tenminste niet in het begin…

Er gaat niets boven een voorstel dat wordt gehonoreerd om te bestaan, in plaats van iedereen te moeten afzonderen in een vorm van zachte verwennerij. We prijzen data te veel met de illusie van boodschappen die in real time aangepast zijn aan elk individu. Als we een publiek precies datgene geven wat zij verwachten, kunnen we dan nog steeds praten over een creatie?

 

Als het algoritme en de data de beslissers naar dezelfde oplossingen, dezelfde interfaces, dezelfde producten, dezelfde beweegredenen en dezelfde media leiden, dan vernietigt de technologie een fundamentele waarde in onze samenleving.

 

Het idee vóór alle data.

Alle succesvolle bedrijven en projecten hebben met elkaar gemeen dat ze een creatieve en innovatieve visie op hun vakgebied kunnen identificeren en aanbieden. Intuïtie, of een ontdekking per toeval, is de kern van vooruitgang.

De strategie omtrent communcatie gaat daarbij hand in hand. Creativiteit die wetenschappelijk is gedefinieerd, is het vermogen om de aanwezige synergy ervan te gebruiken om al onze kennis, kunde en cultuur met elkaar te verbinden.

Om creatief te zijn moet je weten hoe je de meest onverwachte ideeën kunt kruisen en benaderen. Emoties opwekken of zelfs aandacht trekken, dat is nou de kunst van het ‘verrassingselement’ door een combinatie te bieden van waarde en het onverwachte.

Leave a Reply